Nederland – boekhouding voor salarisadministratie

Nederland – boekhouding voor salarisadministratie

Wanneer een bedrijf werknemers heeft, moet de salarisadministratie ook worden weerspiegeld in de boekhouding van het bedrijf. Deze blog zal je helpen bij de juiste boekhoudkundige verwerking!

Er zijn drie stappen betrokken:

  1. Voeg een journaalpost toe voor elke salarisverwerking
  2. Boek betaalde nettolonen op de balans
  3. Boek betaalde loonbelasting op de balans

Het proces is iets gecompliceerder als werknemerskosten, pensioenpremies en vooruitbetalingen zijn betrokken. Heeft u hulp nodig of bent u op zoek naar een salarisadministrateur in Nederland, neem dan contact met ons op via info@asjesbisseling.nl, we helpen u graag!

1. Voeg een journaalpost toe voor elke salarisverwerking

Voor elke salarisverwerking zullen we u een journaalpost verstrekken. Deze journaalposten kunnen automatisch worden gesynchroniseerd met de boekhoudsoftware die u gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor Exact Online, e-boekhouden.nl en Xero. Voor laatstgenoemde kunt u zich abonneren op deze service voor de automatische synchronisatie met Nmbrs.

Als u de journaalpost handmatig wilt opnemen, is een eenvoudige versie als volgt (met gebruik van sjabloon Nederlandse rekeningcodes):

codeomschrijvingdebitcredit
1700Te betalen loonbelasting (BS)40
2100Te betalen nettolonen (BS)60
4000Loonkosten (W&V)100

Merk op dat de loonbelasting die aan de belastingdienst moet worden betaald doorgaans niet (ook) als een afzonderlijke crediteur wordt opgenomen. Hetzelfde geldt voor de te betalen nettolonen.

2. Boek betaalde nettolonen op de balans

Zodra de nettolonen aan de werknemers zijn betaald, moeten de betalingen tijdens de bankafstemming worden geboekt op de balans, rekeningcode 2100 (in dit voorbeeld). Na deze boeking moet #2100 een nulsaldo hebben.

3. Boek betaalde loonbelasting op de balans

Zodra de loonbelasting aan de belastingdienst is betaald, moeten de betalingen tijdens de bankafstemming worden geboekt op de balans, rekeningcode 1700 (in dit voorbeeld). Na deze boeking moet #1700 een nulsaldo hebben.

Dat is het, geweldig dat je het tot het einde van deze blog hebt gehaald! Heeft u hulp nodig of bent u op zoek naar een salarisadministrateur, neem dan contact met ons op, we helpen u graag!