Waarom Nederland

Waarom Nederland

Nederland heeft een lange traditie als een van de meest aantrekkelijke landen in Europa voor Aziatische en Amerikaanse bedrijven om zich in Europa te vestigen.

Nederland is aantrekkelijk vanwege een unieke combinatie van:

  • • een modern, flexibel rechtssysteem;
  • • een open en stabiele economie;
  • • een uitstekende (digitale) infrastructuur; en
  • • belastingvoordelen.

Als gevolg hiervan wordt Nederland gebruikt als basis voor: Europese hoofdkantoren, handelsbedrijven en filialen, distributiecentra, (tussenliggende) holdingmaatschappijen, financiële bedrijven en royaltybedrijven.

Traditioneel gezien is de Nederlandse economie open, waarbij buitenlandse investeringen en handel worden bevorderd door zo min mogelijk belemmeringen of tarieven op te leggen. De inflatie is laag in vergelijking met zijn peer group en de euro heeft zich bewezen als een sterke valuta. Een aantal van ’s werelds grootste multinationals zijn van Nederlandse oorsprong en hebben hun hoofdkantoren in Nederland (Royal Dutch, Unilever, Philips, Akzo, enz.).

Nederland wordt vaak de toegangspoort tot Europa genoemd, wat logisch is als men kijkt naar Rotterdam, een van de grootste havens ter wereld, Amsterdam Airport Schiphol, dat de vierde grootste luchthaven van Europa is, en naar de Amsterdam Internet Exchange, de op een na grootste internetknooppunt ter wereld. Dit in combinatie met de beschikbare expertise op gebieden als distributie, internationale handel en vrachtvervoer maakt Nederland tot een van de meest aantrekkelijke locaties voor het vestigen van Europese hoofdkantoren en filialen die zich bezighouden met handel en distributie in heel Europa.

Dankzij zijn efficiënte belastingstelsel en financiële infrastructuur is het een ideale locatie om een holding-, acquisitie- of financieringsmaatschappij op te richten. Bovendien is de Nederlandse bevolking meer internationaal georiënteerd dan die van veel van zijn buurlanden. Een groot deel van de beroepsbevolking en de nationale en lokale autoriteiten spreekt Engels, evenals Duits en/of Frans, en heeft geen moeite met het ontmoeten en werken met buitenlandse collega’s.