WKR 2021

WKR 2021

Het financiële jaar 2021 loopt ten einde en dat betekent dat de boekhouding moet worden afgerond. Een belangrijke kwestie voor werkgevers is de zogenaamde Werkkostenregeling (WKR). We helpen u graag met het organiseren van de WKR-administratie.

Wat is de WKR?

Werkgevers mogen een deel van het totale fiscale loon (de zogenaamde vrije ruimte) onbelast vergoeden aan werknemers. Denk hierbij aan kosten voor een kantoorfeest, kerstcadeaus of lunch op het werk. Er hoeft geen loonbelasting te worden betaald over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt. Boven het bedrag van de vrije ruimte moet de werkgever 80% loonbelasting betalen. Bovendien staat de WKR-wetgeving ook toe dat bepaalde vergoedingen, zoals reiskosten, altijd belastingvrij zijn zonder gebruik te maken van de vrije ruimte.

Het is belangrijk voor werkgevers dat de WKR effectief wordt gebruikt. Bovendien kan een onjuiste toepassing van de WKR leiden tot onjuiste belastingaangiften, wat risico’s op naheffingen en boetes met zich meebrengt.

Maak optimaal gebruik van de vrije ruimte!

Vanwege de (voortdurende) coronamaatregelen heeft de Nederlandse regering besloten de vrije ruimte in 2021 te verhogen: de vrije ruimte in 2021 bedraagt 3% van het fiscale loon tot en met € 400.000. Voor elk bedrag boven € 400.000 geldt een percentage van 1,18%. Als bijvoorbeeld het totale fiscale loon in 2021 € 500.000 bedraagt, is de vrije ruimte € 13.180 (€ 12.000 + € 1.180).

U kunt bijvoorbeeld de (extra) vrije ruimte gebruiken om werknemers een onbelaste bonus te betalen. Volgens de Nederlandse Belastingdienst mogen vergoedingen (inclusief bonussen) tot maximaal € 2.400 per werknemer per jaar in de vrije ruimte worden opgenomen. Bovendien kunt u de (extra) vrije ruimte gebruiken om de thuiswerkplek van werknemers te verbeteren, bijvoorbeeld door een goede bureaustoel aan te bieden of een groter kerstcadeau.

Download de samenvatting.

Als u verdere vragen heeft over de bovenstaande mogelijkheden of maatregelen, of als u meer informatie wilt, neem dan contact met ons op.